معرفی رشته وکالت و بازار کار آن
یکی از پر مخاطب ترین و محبوب ترین رشته علوم انسانی رشته حقوق است که دلیل این محبوبیت را می توانیم در جذابیت این رشته که ماهیت آن پرداختن به استدلال، منطق، درک قوانین و همچنین بازار کار و درآمد بالای این رشته بیان کرد. در واقع آثار حقوقی مرتبط با روابط اجتماعی در زمینه های مربوط به روابط میان دولت و مردم همچنین روابط شخصی مردم، همه و همه اختصاص به علم حقوق دارد. علم حقوق نیز با مسائل مربوط به جامعه شناسی، علوم فلسفی و همچنین
روانشناسی مرتبط است. هدف اصلی از ایجاد این رشته پرورش متخصصانی مجرب و کارآمد است که بتوانند در زمینه هایی از جمله قضاوت، وکالت، کارشناسی حقوق و سردفتری اسناد رسمی به فعالیت بپردازند.
تعریف رشته حقوق و رشته وکالت
رشته حقوق ( رشته وکالت ) پرطرفدارترین رشته در میان داوطلبان کنکور علوم انسانی بوده که علت این محبوبیت نیز بازار کار، درآمد و جایگاه اجتماعی فارغ التحصیلان این رشته می باشد. این رشته دارای 2 گرایش کلی به نام های حقوق عمومی (مربوط به مقررات بین دولت و مردم) و حقوق خصوصی (مربوط به قوانین و مقررات میان شهروندان) می باشد. در واقع علم حقوق، مجموعه قواعد و قوانینی است که با هدف ایجاد نظم و برقراری عدالت اجتماعی وضع می شود.
دروس دانشگاهی رشته حقوق
تعداد کل واحدهای درسی رشته حقوق ( رشته وکالت ) در مقطع کارشناسی 135 واحد درسی می باشد که 20 واحد درسی مربوط به دروس عمومی، 15 واحد درسی مربوط به دروس پایه، 94 واحد درسی مربوط به دروس تخصصی و 6 واحد درسی هم مربوط به دروس اختیاری می باشد. در جدول زیر لیست دروس عمومی، دروس پایه ،دروس اختصاصی و دروس اختیاری را در اختیارتان قرار داده ایم.
دروس مقطع کارشناسی رشته حقوق
دروس عمومی
مبانی نظری اسلام
اخلاق اسلامی
انقلاب اسلامی
تاریخ وتمدن اسلامی
آشنایی با منابع اسلامی
ادبیات فارسی
زبان عمومی
تربیت بدنی 1 و 2
دروس پایه
مقدمه علم حقوق
حقوق اساسی 1
مبانی علم اقتصاد
مالیه عمومی
حقوق جزای عمومی 1
حقوق مدنی 1
اشخاص و حمایت از محجورین
مبانی جامعه شناسی
عربی
دروس تخصصی
حقوق اساسی 2
حقوق جزای عمومی 3
حقوق سازمان های بین المللی
اصول فقه 1 و 2
حقوق تجارت 1
– اشخاص حقوق تجارت 3
– اسناد تجاری
حقوق مدنی 2 – اموال و مالکیت
حقوق مدنی 4 – الزامات خارج از قراردادها
حقوق مدنی 6 عقود معین قسمت الف
حقوق مدنی 8- شفعه
متون حقوقی 1- به زبان خارجی
آئین داد رسی کیفری 1 و 2
وصیت و ارث
حقوق بین الملل خصوصی 1 و 2
حقوق جزای اختصاصی 1و 2 و 3
حقوق تطبیقی حقوق کار
حقوق جزای عمومی 2 حقوق بین الملل عمومی 1و 2
حقوق اداری 1 و 2 متون فقه 1 و 2 و 3 و 4
حقوق تجارت 2- شرکت ها حقوق تجارت 4 ورشکستگی حقوق مدنی 3- کلیات قراردادها
حقوق مدنی 5- خانواده حقوق مدنی7 – عقود معین قسمت ب
آئین دادرسی مدنی 1 و 2 و3
متون حقوقی 2- زبان خارجی تخصصی
کار تحقیقی 1 و 2 جرم شناسی قواعد فقه 1 و 2 ادله اثبات دعوی
پزشکی قانونی
دروس اختیاری
بزهکاری اطفال 1 و 2
کیفرشناسی
حقوق هوایی
اصول روابط بین الملل
حقوق ثبت
حقوق بانکی
تامین اجتماعی
احوال شخصیه در فقه عامه
تاریخ حقوق
فلسفه حقوق
جامعه شناسی حقوق
حقوق و کامپیوتر
حقوق ارتباطات پلیس علمی
حقوق دریایی داوری بین المللی
آیات الاحکام
حقوق بیمه اصطلاحات
حقوقی به زبان عربی
آمار
حقوق بشر در اسلام
دادرسی های اختصاصی کیفری
مالکیت معنوی کارآموزی قضایی (عملی)
رویه قضایی حقوق قضایی
طول دوره تحصیل رشته وکالت
دانشجویان رشته حقوق در مقطع کارشناسی بایستی واحدهای درسی خود را در 8 ترم تحصیلی (معادل 4 سال) با نمره قبولی (حداقل نمره 10) بگذرانند. در صورتی که دانشجویی بنا به هر دلیل توانایی اتمام مقطع کارشناسی در مدت 4 سال را نداشته باشد می تواند تقاضای سنوات خود را به واحد آموزش دانشگاه تحویل داده که در صورت تایید، متقاضی سنوات بایستی برای ترم جدید شهریه بپردازد. طول دوره تحصیل رشته حقوق در کارشناسی ارشد 5 ترم (معادل 2 سال و نیم) و برای مقطع دکتری نیز 9 ترم (معادل 4 سال و نیم) می باشد. در رابطه با سنوات در مقطع ارشد و دکتری رشته حقوق نیز بایستی به همان شیوه ای که به رای مقطع کارشناسی گفته شد، عمل نمود که در صورت تایید سنوات، دانشجو بایستی معادل شهریه نوبت شبانه، برای ترم اضافه شده شهریه بپردازد.
کدام دانشگاه ها در رشته حقوق و رشته وکالت 1403 دانشجو می پذیرند؟
تعدادی از دانشگاه های پذیرنده رشته حقوق به صورت لیست زیر است:
دانشگاه علامه طباطبایی
دانشگاه فردوسی مشهد
مجتمع آموزش عالی گناباد
دانشگاه غیرانتفاعی مفید قم
دانشگاه آیت الله حایری میبد
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید چمران
دانشگاه آیت اله بروجردی
دانشگاه حکیم سبزواری
دانشگاه بوعلی سینا
دانشگاه اصفهان
دانشگاه بیرجند
دانشگاه شهید مدنی
دانشگاه تبریز
دانشگاه تهران
دانشگاه زنجان
دانشگاه زابل
دانشگاه رازی
دانشگاه سمنان
دانشگاه شاهد
دانشگاه شهرکرد
دانشگاه شیراز
دانشگاه قم
دانشگاه کاشان
دانشگاه کردستان
دانشگاه گیلان
دانشگاه مازندران
دانشگاه مراغه
دانشگاه لرستان
دانشگاه الزهرا
دانشگاه یزد
دانشگاه بجنورد
دانشگاه غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی
دانشکده علوم انسانی حضرت معصومه
دانشگاه غیرانتفاعی علامه محدث نوری
دانشگاه غیر انتفاعی شمال/ آمل
دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ
دانشگاه غیر انتفاعی امام رضا (ع)
دانشکده غیر انتفاعی رفاه/ تهران
دانشگاه بین المللی امام خمینی
توانایی های لازم برای رشته حقوق
فارغ التحصیلان رشته حقوق بایستی مهارت بالایی در استباط و استدلال مسائل، جسارت، خلاقیت و از همه مهمتر فن بیان خوبی برخوردار بوده تا بتوانند به عنوان یک حقوقدان پرونده ها و مسئولیت های حقوقی که به آن ها، محول شده را در چارچوب قانون حل نمایند. یک حقوقدان علاوه بر توانایی استنباط بر پایه ریاضیات بایستی بر زبان و ادبیات فارسی نیز مسلط بوده تا بتواند با بیان روان و قابل فهم، نکات و موارد لازمه را به مخاطبین خود منتقل کند. ممکن است اخذ مدرک کارشناسی رشته حقوق کار سختی نباشد اما حقوقدان شدن دشواری های زیادی دارد و برای تحقق این هدف، باید به علوم دیگری مانند جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفه نیز آشنایی داشت. لازمه موفقیت در رشته حقوق علاقه مند بودن به مباحث و تحلیل های مربوط به قوانین و مقررات است بنابراین اصلی ترین فاکتور در انتخاب این رشته “علاقه” بوده و نباید صرفا به دلیل اینکه رشته ی برتر علوم انسانی است، آن را انتخاب نمود. بسیاری از منابع و اصطلاحات رشته حقوق به زبان انگلیسی، فرانسوی و یا عربی بوده و دانشجویان رشته حقوق باید به این زبان ها تا حدودی مسلط باشند. از ویژگی ها مهم دیگری که دانشجویان این رشته باید داشته باشند بایستی به صداقت، امانتداری، داشتن حافظه قوی در زمینه “حفظیات و استنباط”، دقت بالا و جسارت اشاره کرد.
رشته حقوق و مهاجرت
از آنجایی که محتوای دروس رشته حقوق در کشورهای مختلف با هم دیگر متفاوت بوده می توان گفت آن دسته از فارغ التحصیلان این رشته که قصد مهاجرت دارند، نباید به اندوخته های دروس دانشگاهی خود بسنده کنند. همچنین شانس دانشجویان گرایش هایی مانند حقوق بین الملل و حقوق بشر، به دلیل شباهت دروس و مباحث آن ها با سایر کشورها نسبت به بقیه گرایش های حقوق بیشتر است. برای ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور می توان از بورسیه دانشگاه ها نیز استفاده نمود که برای اطلاع دقیق از آن ها بایستی به سایت دانشگاه مقصد مراجعه کرد زیرا که این دانشگاه ها لزوما هر ساله دانشجوی بورسیه در رشته حقوق نمی پذیرند. از میان دانشگاه های برتر و پرطرفداری که پذیرای دانشجوی رشته حقوق می باشند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دانشگاه هاروارد
دانشگاه آکسفورد
دانشگاه کمبریج
دانشگاه بیل
دانشگاه استنفورد
دانشگاه کلمبیا
دانشگاه نیویورک
دانشگاه کالیفرنیا
مزایا و معایب رشته حقوق
رشته حقوق نیز مانند بسیاری از رشته های پر طرفدار دارای مزایا و معایبی می باشد که آگاهی از آن ها ضروری است. از مهم ترین مزایای این رشته می توان به جایگاه اجتماعی، درآمد بالا و تنوع و تازگی در سوژه های شغلی مربوطه اشاره کرد. این رشته به لحاظ ادامه تحصیل نیز شرایط خوبی دارد و می توان تا آخرین مقاطع تحصیلی در گرایش های مختلف حقوق ادامه تحصیل داد. اما بایستی در کنار همه این موارد به پیچیدگی ها و خطرات این رشته نیز اشاره کرد. فارغ التحصیل این رشته پس از ورود به حرفه کاری خود بایستی در یک فضای رقابتی، توانایی ها و مهارت های خود را ارتقا داده و در واقع شایستگی خود را به اثبات برساند. علاوه بر این موارد باید توجه داشت که افراد شاغل در این رشته با پرونده های خطر پذیر مربوط به جرم و جنایت های مختلف نیز مواجه خواهند شد.
سوالات متداول درباره ی رشته وکالت
1. مهم ترین دروس کنکور برای قبولی در رشته حقوق ۱۴۰۲ کدام درس ها هستند؟
در صورتی که دروس عمومی از کنکور حذف شود، دروس ادبیات فارسی، فلسفه و منطق، ریاضی، زبان عربی و انگلیسی مهم ترین درس ها می باشد.
2. آیا رشته حقوق پذیرش بدون کنکور هم دارد؟
بله، در بسیاری از دانشگاه ها پذیرش بدون کنکور دارد که به طور کامل در مقاله تشریح شده است.
3. آیا شرکت در آزمون وکالت الزامی است؟
خیر، در صورتی که تمایل به اخذ پروانه وکالت داشته باشید باید در این آزمون شرکت کرده و سپس دوره کارآموزی مربوطه را بگذرانید. کیا دپارتمنت از شما متشکر است.
دیدگاهتان را بنویسید