تندخوانی متون انگلیسی
تندخوانی متون انگلیسی، مهارتی است که بعضی از افراد که نیاز دارند متن های طولانی در زمانی محدود مرور کرده و درک کنند باید یاد بگیرند. تندخوانی زبان انگلیسی اگر به شکل صحیح و اصولی انجام شود، برای تقویت مهارت خواندن (Reading) و موفقیت در آزمون های بین المللی زبان انگلیسی مثل آیلتس میتواند بسیار مفید باشد. یک انگلیسی زبان بومی (Native)، معمولا میتواند در یک دقیقه 200 تا 400 کلمه را بخواند. کسانی که توانایی تندخوانی متون انگلیسی را دارند، مدعی هستند که میتوانند در دقیقه 1000 تا 1700 کلمه را بخوانند. البته اگر بخواهید متنی را به قصد حفظ کردن مطالعه کنید، احتمالا نخواهید توانست بیشتر از 100 کلمه در دقیقه جلو بروید. قبل از آنکه صحت این ادعا را بررسی کنیم، به روش های متفاوت تندخوانی پرداخته و البته راههایی برای یادگیری این مهارت هم به شما معرفی خواهیم کرد. توجه داشته باشید که اعدادی که در متن خواهیم آورد برای انگلیسی زبانان Native صحیح هستند و طبعا ما باید آنها را کمی پایین تر بیاوریم. همه تکنیک های مختلف تندخوانی متون انگلیسی یک ویژگی مشترک دارند: در تندخوانی، خبری از Sub-Vocalization نیست. Sub-Vocalization یعنی اینکه در هنگام مطالعه متن، کلمات آن را در ذهن خود “تلفظ کرده” و “میشنوید”. به جای این کار، شما سطرها و جملات داخل متن را Skim میکنید (یعنی معنا و مفهوم جملات را بدون توجه به صدا و تلفظشان متوجه میشوید). تندخوانی یعنی اینکه بتوانید جملات را سریع تر از حالتی که بتوانید آنها را به زبان بیاورید متوجه شوید. بعد از اتمام هر خط، باید با استفاده از دید محیطی خود نیم نگاهی به کلمات انتهایی سطر بیندازید. این کار باعث میشود در هنگام مطالعه (مخصوصا در انتهای جملات) مکث نداشته و بتوانید سریع تر مفاهیم خط های بعدی را هم درک کنید.
سه روش کلی برای تندخوانی متون انگلیسی وجود دارد:
روش اول: اشاره با انگشت
اِوِلین نیلسون وود (Evelyn Nielsen Wood) که در دهه 1950 میلادی به عنوان یک معلم مدرسه فعالیت میکرد، مدعی بود که با حرکت دادن انگشت خود زیر خطوط متن میتواند هر دقیقه تا 2700 کلمه را بخواند. این کار به روش اشاره با انگشت معروف شد، اما تحقیقات نشان داده نگهداشتن یک کارت زیر سطرها هم اثر مشابهی داشته و به شما کمک میکند آنچه میخوانید را گم نکنید.
روش دوم: دنبال کردن کلمات
این در واقع نوعی خاص از روش اول است که در آن شما یک خودکار در دستتان گرفته و آن را در زیر کلمات حرکت میدهید. این کار هم به افزایش سرعت شما در مطالعه کمک میکند. علاوه بر آن، میتوانید برای درک بهتر نکات کلیدی، زیر آنها خط بکشید. هدف شما باید این باشد که برای هر سطر از متن بیشتر از یک ثانیه وقت نگذارید. در دفعات ابتدایی معمولا اطلاعات ناچیزی از متن بدست خواهید آورد اما کم کم مغز شما به این روش عادت کرده و خواهید توانست هر بار قسمت بیشتری از متن را درک کنید. ویژگی اصلی دو روش ذکر شده این است که به شما اجازه نمیدهند دوباره به عقب برگشته و آنچه مطالعه کردهاید را مجددا بخوانید. همین کار کلی در وقت شما صرفه جویی خواهد کرد.
روش سوم: اسکن کردن متن
“اسکن کردن” متن یعنی حرکت دادن سریع چشمانتان از بالا به پایین صفحه و شناسایی کلمات و عبارات مهم. این عبارات ممکن است جملات کلیدی (که معمولا در ابتدای یک پاراگراف قرار دارند)، نامها، اعداد و ایدههای اصلی متن باشند. انجام تمرینات مخصوص گسترش دید محیطی میتواند توانایی شما را در اجرای بهتر این روش بالا ببرد.
تندخوانی متون انگلیسی به چه دردی میخورد؟
این تکنیک ها همه به شما کمک میکنند سریعتر بخوانید. اما آیا تندخوانی متون انگلیسی ان چیزی هست که به درد شما بخورد؟ تندخوانی اگر به صورت صحیح انجام شود، باید بتواند بین سرعت و توانایی شما در درک مطلب نوعی تعادل برقرار کند. مطالعات نشان دادهاند هرچه سرعت مطالعه شما بالاتر باشد، به همان نسبت اطلاعات کمتری دریافت کرده و از جزئیات مطلب چیزی به یاد نخواهید آورد. به همین خاطر، اگر قصد دارید یک متن حقوقی یا علمی نسبتا پیچیده را مطالعه کنید، هر چقدر هم عجله داشته باشید باز هم تکنیک های تندخوانی متون انگلیسی به هیچ درد شما نخواهند خورد. اگر محتوای پیش روی شما جدید و ناآشنا و یا قرار است آن را به شخص دیگری آموزش دهید، بهتر است متن را با دقت و صرف زمان کافی مطالعه کنید. از طرف دیگر، وقتی میخواهید تنها نکات اصلی و جمع بندی ها را متوجه شوید، استفاده از تکنیک های تندخوانی میتواند به درد شما بخورد. تندخوانی در زمانی که میخواهید کلیات متنی را فهمیده و دوباره برای فهمیدن جزئیات به سراغ آن بروید هم مفید است. مطالعات نشان دادهاند تندخوانیِ دفعه اول باعث میشود دفعه دوم میزان درک شما از متن بسیار بالاتر برود. به صورت کلی، اگر میخواهید چیزی را حفظ کنید، سرعت شما باید کمتر از 100 کلمه در دقیقه باشد. مطالعه عادی به صورت 100 تا 200 کلمه در دقیقه است و خواندن جهت درک کلی مطلب با 200 تا 400 کلمه در دقیقه انجام میشود. تندخوانی معمولا یعنی از 400 تا 700 کلمه در دقیقه. تندخوانی همیشه به معنی فدا کردن بخشی از مفهوم متن به قیمت درک پیام کلی آن است. البته این که با این سرعت چه میزان از مطلب را متوجه شویم به فرد هم بستگی دارد.
چطور میتوان تندخوانی متون انگلیسی را یاد گرفت؟
بخش اول: یادگیری تندخوانی متون انگلیسی
1. با خودتان صحبت نکنید. تقریبا همه آدم هایی که در حال مطالعه یک متن هستند آن را با خودشان زمزمه میکنند یا حداقل تلفظ و صدای آن کلمات را در ذهن خود تصور میکنند. این کار همان Sub-vocalizing است که بالاتر به آن اشاره کردیم. این کار ممکن است به شما در درک بهتر مفاهیم کمک کند، اما در عین حال مانعی در برابر شما برای تندخوانی متون انگلیسی است. برای کنترل این عادت، راههایی وجود دارند:
آدامس بجوید. این کار ماهیچه های دهان و زبان شما را درگیر کرده و اجازه نمیدهد همزمان با خواندن متن جملات آن را هم به زبان بیاورید.
اگر در هنگام خواندن لب هایتان را تکان میدهید، یکی از انگتشتانتان را جلوی دهان خود بگیرید تا از حرکت آن جلوگیری کنید.
کلماتی که قبلا خواندهاید را با یک تکه کاغذ بپوشانید. در هنگام خواندن، چشمان شما معمولا به سمت کلماتی که از آنها عبور کردهاید برمیگردند. دلیل اصلی این موضوع این است که عبارات قبلی را کامل متوجه نشدهاید و میخواهید همه چیز را کامل بفهمید. اما هدف اصلی از تندخوانی این نیست.
با یک تکه کاغذ یا مقوا جملاتی که از رویشان رد میشوید را بپوشانید تا دوباره به سراغ آنها نروید. با این کار، کم کم به چشمان خود یاد میدهید که در متن به دنبال جملههایی که خواندهاید نروند. حرکات چشمان خود را بشناسید. در هنگام مطالعه کاملا طبیعی است که چشمان شما به صورتی نامنظم حرکت کنند، یعنی روی بعضی کلمات مکث کرده و از روی بعضی از آنها هم به سرعت عبور میکنید. اما برای آنکه بتوانید چیزی را بخوانید، چشمان شما باید روی یک نقطه ثابت شوند. به همین خاطر است که اگر روی هر سطر به دفعات کمتری توقف کنید، متن را با سرعت بیشتری خواهید خواند. اما در این میان محدودیتهایی هم وجود دارند:
شما در آنِ واحد دو تا سه کلمه را بیشتر نمیتوانید بخوانید.
شما از 9 تا 15 حرف سمت راست کلمههایی که به آنها نگاه میکنید را میتوانید ببینید، اما این حروف به صورت واضح در جلوی چشمان شما پدیدار نیستند.
بیشتر افراد قادر نیستند محتوای چند سطر را با هم بخوانند. این که بتوانید به خود آموزش دهید چطور از روی خط ها به سرعت عبور کرده و باز هم متوجه آنها شوید کاری شدنی اما نسبتا دشوار است. به چشمان خود آموزش دهید که کمتر حرکت کنند. مغز شما معمولا بر اساس طول جمله یا میزان آشنا بودن کلمات تصمیم میگیرد که چشمان شما را به کدام سمت حرکت دهد. اگر چشمان خود را تمرین دهید که چطور به سمت جاهای مشخصی حرکت کنند، میتوانید سریع تر بخوانید.
برای این کار، میتوانید از این تمرین استفاده کنید:
یک تکه مقوای افقی را روی یکی از سطرها قرار دهید.
در ابتدای کاغذ و بالای اولین کلمه، یک ضربدر بگذارید.
بعد به اندازه 3 کلمه فضای خالی در نظر گرفته و یک ضربدر دیگر بگذارید. یک ضربدر دیگر بالای کلمه پنجم، ضربدر بعدی بالای کلمه هفتم و به همین شکل ادامه دهید.
شروع کنید به خواندن و در همین حال کاغذ را پایین بیاورید. جملات را کامل نخوانید بلکه آن کلماتی را ببینید که زیر یک ضربدر قرار گرفتهاند و تلاش کنید از این راه پیام کلی متن را متوجه شوید.
با محدودیت زمانی مطالعه کنید. برای مثال اگر قرار است یک متن 1000 کلمه ای را در عرض دو دقیقه بخوانید، یک مداد را روی کاغذ قرار داده و آن را به شکلی بین دو خط حرکت دهید که از ابتدا تا انتهای آن در عرض دو ثانیه حرکت کند و تلاش کنید در این دو ثانیه به هر دو سطر بالا و پایین دقت کنید.
این کار هم باعث بالا رفتن سرعت شما در درک مطلب شده و دید محیطیِ صرفا افقی شما را به “عمودی و افقی” تغییر میدهد.
بخش دوم: Skim کردن متن ها
بدانید چه زمانی باید Skim کنید. skim کردن به درد زمانی میخورد که بخواهید درکی نه چندان عمیق از یک متن پیدا کنید. این تکنیک میتواند برای پیدا کردن محتوای جذاب از داخل روزنامه یا مجله یا استخراج مفاهیم اصلی هنگام تندخوانی متون انگلیسی به کار رود. Skim کردن جایگزین خوبی برای مطالعه دقیق نیست.
عنوان ها و سرفصل ها را بخوانید. برای Skim کردن یک متن، هیچ یک از عنوان ها و سرپاراگراف ها را از دست ندهید. اگر هم در حال تندخوانی متون انگلیسی هستید، فهرست ابتدایی آن را به هیچ وجه از دست ندهید. ابتدا و انتهای بخش ها را بخوانید. کتاب ها معمولا در ابتدا و انتهای هر فصل معرفی و نتیجه گیری دارند. در صورتی که چنین چیزی وجود ندارد، پاراگراف اول و آخر یک بخش را بخوانید. اگر با موضوع متن آشنا هستید، میتوانید آن را به سرعت مطالعه کنید. اما سرعت خود را تا جایی بالا ببرید که بتوانید متوجه منظور متن هم بشوید. شما با پریدن از روی بعضی از قسمت های متن در وقت خود صرفه جویی میکنید، اما از طرف دیگر هم باید بدانید دارید چه چیزی را میخوانید.
دور کلمات مهم متن خط بکشید. اگر میخواهید هم متن را به سرعت خوانده و هم متوجه نکات کلیدی آن شوید، باید قسمت های مهم آن را هم پیدا کرده و علامت گذاری کنید. کلماتی که باید دورشان خط بکشید اینها هستند:
کلماتی که چندین بار تکرار شدهاند.
ایده های اصلی که معمولا کلمه های کلیدی عنوان ها هم داخل آنها هست.
اسم های خاص
قسمت های پررنگ شده (Bold) یا مورب (Italics).
کلماتی که متوجهشان نمیشوید.
تصاویر و نمودارها را بررسی کنید. تصاویر و نمودارها معمولا کلی اطلاعات به شما ارائه میکنند، بدون آنکه نیاز داشته باشید مطلب چندانی مطالعه کنید. برای هر عکس یا دیاگرام یکی دو دقیقه وقت بگذارید. هر وقت سر موضوعی گیج شدید، اولین جمله پاراگراف را بخوانید. جمله اول در هر پاراگراف به اصطلاح Topic Sentence نامیده شده و معمولا شامل مفهوم کلی تمامی مواردی است که در پاراگراف به آنها اشاره میشود. حاشیه نویسی کنید. به کلماتی که دورشان خط کشیدهاید نگاه کنید. میتوانید این کلمات را تبدیل به یک یا دو جمله کنید؟ اگر موفق شوید این کار را انجام دهید، میتوانید در حاشیه کتاب نت های خودتان را نوشته که هنگام مرور سریع مطالب به آنها مراجعه کنید.
بخش سوم: زمان بندی در تندخوانی
برای تندخوانی متون انگلیسی، برنامه ریزی زمانی داشته باشید. هر بار که قصد تمرین تندخوانی دارید برای خود زمان تعیین کرده و تلاش کنید هر بار نسبت به دفعه قبلی عملکرد زمانی بهتری داشته باشید. تعداد کلمات داخل یک صفحه را بشمارید، یا تعداد کلمات هر سطر را شمرده و در تعداد سطرها ضرب کنید. تایمر خود را روی ده دقیقه تنظیم کرده و ببینید در این ده دقیقه چند کلمه میتوانید بخوانید. هر تعداد کلمهای که خواندهاید را تقسیم بر ده کنید تا ببینید در هر دقیقه چند کلمه میتوانید بخوانید. تست های تندخوانی آنلاین هم در اینترنت فراوان هستند، کافی است عبارت speed reading test را در گوگل جستجو کنید تا کلی از این آزمون ها پیدا کنید. البته نتایج احتمالا کمی نسبت به تندخوانی روی کاغذ متفاوت خواهند بود زیرا سرعت مطالعه در کتاب و صفحه کامپیوتر یا موبایل بین همه افراد متفاوت است.
برای خود هدف تعیین کنید:
یک نوجوان Native معمولا میتواند از 200 تا 250 کلمه در دقیقه را مطالعه کند.
سرعت یک دانشجوی متوسط، حدود 300 کلمه در دقیقه است.
یک دانشجو میتواند با سرعت 450 کلمه در دقیقه از نکات اصلی متن سردرآورد.
یک دانشجوی خوب میتواند با سرعت 600 تا 700 کلمه در دقیقه به دنبال یک کلمه خاص بگردد.\
کسی که بتواند 1000 کلمه در دقیقه بخواند، احتمالا جزو افرادی است که در زمینه تندخوانی متون انگلیسی بسیار حرفهای بوده و البته برای رسیدن به این سرعت، باید از روی بیشتر متن به سرعت عبور کنید. از اینکه همراها کیا بودین متشکریم
دیدگاهتان را بنویسید